Discover
Start a collection Search

musicdance7

41 contributions 1 participating

contributions participating

Talán meglep, ha azt mondom, hogy a szeretet vágy nélkülivé tesz, de a vágyak az
elégedetlenségből születnek. Vágyakozol, mert hiányolsz valamit. Vágyakozol valami után,
mert azt hiszed, ha azt megkapnád, elégedetté válnál. A vágyak az elégedetlenségből
születnek.

Osho

A mag nem tudhatja, hogy mi fog történni; a mag soha nem látta még a virágot. És a mag el sem hiszi, hogy ott rejlik benne a gyönyörű virág lehetősége. (...) A mag eddig biztonságban volt, akár ezer évig is biztonságban lett volna - a csíra számára azonban rengeteg a veszély. De a csíra elindul az ismeretlen felé, a nap felé, a fény forrása felé, anélkül, hogy tudná "hová?" és "miért?" Hatalmas keresztet kell cipelnie, de a magot megszállta egy álom, és ezért nekivág az útnak. Ugyanilyen az ember útja is. Nagyon viszontagságos. Sok bátorság kell hozzá.

osho

Ha képes vagy úgy működni, mintha nem lennének gondjaid, akkor rá fogsz döbbenni, hogy nincsenek gondjaid! Minden gond csupán látszat; hiszel bennük, ezért vannak ott. Ez önhipnózis: azt ismételgeted magadnak, hogy ilyen meg olyan vagy, hogy alkalmatlan vagy, ismételgeted, mantrává válik; lesüllyed a szívedbe, és valósággá válik. Nagyon könnyen eldobhatod gondjaid, ha megérted, hogy te vagy az, aki ragaszkodik a gondhoz, nem az ragaszkodik hozzád. Nagyon rátermett akarsz lenni; de miért? Miért nem tudsz elégedett lenni minden alkalmatlanságoddal és korlátoddal együtt? Amint elfogadod ezeket, látni fogod, hogy kezdesz sokkal könnyebben áramlani.

Sose feledd, hogy a változás az élet. Minden egyes pillanatban maradj elérhető az új számára. Minden új lépés, minden új kaland új gazdagságot hoz.

Az emberek tökéletesen elfelejtik, hogy a szex semmiség, összehasonlítva azzal az egyesüléssel, amely akkor történik, amikor egyszerűen együtt fekszetek mély szerelemben, mély megbecsülésben, imádságban. Az emberek azt gondolják, hogy a szex a végcél, pedig a szex csupán a kezdet. Mindannyiszor, ha szeretsz valakit, legyen gondod rá, hogy először csak feküdjetek együtt mély szerelemben, és akkor finomabb és mélyebb orgazmusban lesz részetek. Mely magasabb rendű és mélyebb, mint a szex. Én nem azt mondom, hogy dobd el a szexet. Azt mondom, hogy olykor engedd magad tiszta, szeretetteljes terekbe, ahol nem a szex a kérdés. Mert az visszahúz a földre, és sosem fogsz tudni felrepülni az égbe.

Miért várnál indokra a nevetéshez? Az életnek önmagában épp elegendő indoknak kellene lennie a nevetésre. Hiszen olyan abszurd, olyan nevetséges. Olyan gyönyörű, olyan csodálatos! Mindenféle-fajta dolog együttesen. Egy hatalmas, kozmikus tréfa. Azért nem kell nevetned, hogy boldoggá tegyél vele valakit, mert ha nem vagy boldog, akkor mást sem tehetsz boldoggá. Egyszerűen a saját kedvedre nevess, ne várj hozzá indokot. A nevetés az igazi vallás. Minden más csupán metafizika.

Vágy sok van, szükséglet kevés. A szükségleteket ki lehet elégíteni; a vágyakat soha. A vágy megőrült szükséglet. Lehetetlen kielégíteni. Minél jobban próbálod kielégíteni, annál többet és többet akar. A vágyak csúnyák, és szörnyeteget csinálnak az emberekből. Őrültté teszik őket. Amint kezded megtanulni, hogyan válaszd a békét, máris elég egy apró szoba, elég egy kevés élelem, elég néhány ruha, elég egy szerető társ.

Amint egyszer megtudod, mi a szeretet, készen állsz arra, hogy adj; minél többet adsz, annál több lesz neked. Minél bőkezűbben halmozol el másokat, annál több szeretet tör fel lényedben. A szeretet nem törődik azzal, hogy a másik érdemes-e arra, hogy kapjon, a szeretet sosem fukarkodik. Egyszerűen ad, élvezi, hogy adhat. Egyre csak adj, és friss források támadnak, a létezés egésze beléd áramlik, ha feltétel nélkül adsz; ha adásod teljes.

Nincs külső oka a boldogságnak vagy a boldogtalanságnak, ezek a dolgok csak ürügyek. Lassan-lassan felismerjük, hogy valami bennünk változik, aminek semmi köze a külső körülményekhez. A hangulataid az öntudatlanságodtól függenek. Ezért csak figyelj, és légy tudatos. Ha boldogságot látsz, csak figyeld, és ne azonosulj vele; ha boldogtalanságot látsz, megint csak figyelj.

A tudattalan elme kilencszer nagyobb, mint a tudatos elme, ezért minden, ami a tudattalanból jön, elsöprő erejű. Ezért félnek az emberek az érzelmeiktől, az érzéseiktől. Visszatartják őket, mert attól félnek, hogy káoszt teremtenek. Azt is teszik, de a káosz csodálatos! A teljes ember az, aki képes használni mindkettőt. A tudatos az, ami megpróbál visszatartani dolgokat azért, mert fél. Menekülni akar, elrejtőzni, de ez nem helyes; ezért lesznek az emberek tompák és halottak. Az élet minden forrása a tudattalanban van.

Vannak pillanatok, néhány pillanat, egészen ritkán, amikor eltűnik az ego, mert olyan végtelenül megrészegülsz. A szerelemben megesik olykor; az orgazmusban megesik olykor. Mély orgazmusban eltűnik a történelmed, nincs múltad, nincs elméd, nincs önéletrajzod. Tökéletesen itt vagy, a mostban. Nem tudod, ki vagy, nincs identitásod. Abban a pillanatban nem működik az ego, innen ered az orgazmus öröme, ezért olyan üdítő, ezért fiatalodsz meg tőle; ezért tesz olyan csendessé, olyan nyugodttá, olyan békéssé, olyan elégedetté.

Egyetlen dologról kell mindig gondoskodnod, ez az egyetlen kötelességed: legyél boldog.
Legyen ez a vallásod: boldognak lenni. Ha nem vagy boldog, valami bizonyára elromlott, és drasztikus változtatásra van szükség. A boldogság tájékoztat arról, hogy jól mennek a dolgok; a boldogtalanság azt jelzi, hogy a dolgok elromlottak, és valahol nagy változtatásra van szükség.